Leven - Michael Roads

Ga naar de inhoud
Artikelen
Juli 2017
Vertaling door Nina Withaar

Het leven, wat trek je aan?

Er bestaat niet zoiets als geluk of pech. Met elke gedachte of handeling, elk gevoel of woord creëer je je eigen leven. Jij bent de schepper van je leven. Het is normaal en verstandig om een reden te hebben voor wat je doet of denkt, maar zo werkt het niet bij iedereen. Ik ben er vrij zeker van dat sommige mensen doen wat ze doen zonder logische gedachte, zonder motief of doel of enig idee van de gevolgen van hun handelingen.

In Cleveland, USA, liep ik eens van wat winkels naar het oversteekpunt voor voetgangers. De weg was behoorlijk breed en het voetgangerslicht stond op rood. Een man voor me bleef even staan bij het stoplicht en keek fronsend naar het stopteken. Ik kon zijn emoties voelen als een energie: een kolkende massa van boosheid en innerlijk tumult. Zoals ik al had verwacht, begon hij onmiddellijk de straat over te steken, slalommend om de auto's heen terwijl hij zich naar de overkant haastte. Dat ging voorspoedig, tot er een auto naar hem toeterde en hij opzij moest springen. Even later bereikte hij de stoep. Op hetzelfde moment sprong het licht op groen, dus stak ik ook de brede en drukke straat over. De man liep verder met zijn middelvinger omhoog in het universele uitdagende gebaar van boosheid. Dit ondanks het feit dat hij degene was geweest die zich niet aan de regels had gehouden. De straat oversteken terwijl het licht op rood staat is geen big deal, maar ik vraag me af hoe vaak een kind de boodschap krijgt dat de verkeerslichten er niet toe doen, dat verkeersregels er zijn om gebroken te worden. Wat ik bedoel te zeggen, is dat al onze handelingen golven van energie veroorzaken; energie die invloed zal hebben op een hoop mensen voor hij terugkeert naar de bron ervan. Met andere woorden, wat je uitzendt krijg je terug.

De meeste mensen stellen zich voor dat energie die wordt uitgezonden terugkomt in zijn originele vorm, maar dat is niet zo. De energie die wordt uitgestraald komt in veelvoud terug, want hij wordt vermeerderd met de energie van alle mensen die er op wat voor manier dan ook bij betrokken zijn. Stel je voor dat je onnadenkend door rood licht loopt en er een kind toekijkt. Een dag later negeert het kind, net als jij, een stoplicht en wordt aangereden door een auto. Jouw energie is dan rechtstreeks verbonden met het kind en het zogenaamde ongeluk dat voorkomen had kunnen worden. Wat je uitzendt, krijg je terug! Maar hier eindigt het niet. De familie van het kind is ook aangedaan. Eén van de ouders vraagt berispend aan het kind: "Waarom stak je over bij rood licht? We hebben je toch geleerd dat niet te doen?" En het kind antwoordt: "Maar gisteren zag ik iemand door rood licht lopen, en die raakte niet gewond." De ouder richt zijn wrok en woede dan op jou. Ondanks het feit dat hij geen idee heeft wie je bent en daar waarschijnlijk ook nooit achter zal komen, raakt de energie van die woede vanwege je betrokkenheid, meteen verbonden met je eigen energieveld. Dit is niet te voorkomen.

Vele ongelukkigen overkomt dit soort dingen verschillende keren per week. Na een aantal maanden, op het ideale moment, ondervindt de bron en schepper van de energie de onaangename gevolgen in de vorm van zogenaamde "pech". Helaas wordt het leven van de meeste mensen op deze planeet beïnvloed door dergelijke negatieve energiestromen die we niet kunnen zien en waar we geen besef van hebben. Voor velen is het de grondslag van hun leven. Als het merendeel van je handelingen opbouwend en verheffend is en je vooral een positieve uitwerking op mensen hebt, wordt hetgeen "je terugkrijgt" overigens meestal bestempeld als "geluk".  

Laten we eens naar het leven kijken in termen van menselijke energie. Zonder dat we ons daar bewust van zijn, zijn we allemaal continue bezig met het opwekken en tot uitdrukking brengen van een enorm veld van fysieke, mentale en emotionele energie. Deze energie staat ofwel onder onze liefdevolle leiding – wat zeldzaam is – of reageert sterk op de situatie waar hij mee in aanraking komt. Iemand met een reactieve energie trekt continu potentieel negatieve, boze en reactieve mensen aan in zijn leven. Met andere woorden, dit is het perfecte slachtoffer scenario. Dit gaat onverminderd door totdat de persoon in kwestie wat maatregelen neemt om zijn energie of gedrag onder controle te houden, of, zoals meestal gebeurt, tot hij ernstig ziek wordt. Continue disharmonie is de bron van onze veelvoorkomende ziektes. Hoe onwaarschijnlijk het ook mag lijken, je menselijke energieveld is zo krachtig dat je iemand aan de andere kant van de wereld in positieve of negatieve zin kan beïnvloeden, als het energieveld van diegene sterk overeenkomt met dat van jou. Voor menselijke energie geldt werkelijk dat er niets is buiten het Zelf.

Niet alleen heeft ons energieveld een superkrachtige aantrekkende werking, het is ook creatief zonder dat daar andere mensen bij betrokken hoeven zijn. Oké…  laten we terugkeren naar de man met de opgestoken middelvinger. Wat creëert hij daarmee?

Het eerste en opmerkelijkste wat er zal gebeuren, is dat zijn middelvinger-gebaar alles aan zal trekken wat dit gebaar tot uitdrukking kan en zal brengen. Hij zal "te grazen worden genomen" door het leven. De hevigheid waarmee hij "te grazen" wordt genomen, zal geheel in proportie zijn met de intensiteit van de woede in zijn energieveld toen hij de trieste "ik ben een slachtoffer"-groet bracht. Uiteraard is hij zich hier niet van bewust, maar als het hem werd verteld, zou hij vast niet openstaan voor die informatie. Zoals ik al zei was de woede in hem zo krachtig dat ik die op een afstand van tien meter makkelijk kon voelen. Stel je eens voor hoe krachtig hij zijn woede/slachtofferenergie inbrengt in zijn leven. Wat je uitzendt krijg je terug, is nog maar de helft van het verhaal. De toename van negatieve energie kan zo groot worden dat alleen de dood de impact hiervan kan opheffen, en zelfs dan… gaat het verhaal verder!

Wat ik probeer je te laten zien is dat er wetten van kracht zijn in het leven, waarvan het merendeel van de mensheid zich totaal niet bewust lijkt te zijn. Er bestaat niets buiten het Zelf. Wat dit betekent is simpel: je relatie met jezelf is je relatie met het leven. Als je vaak boze en agressieve gedachten hebt, is dat je leven. Alles wat er mis kan gaan, zal ook misgaan op het ergst denkbare moment. De wet van Murphy! Zelfs als je gevoelens van boosheid en wrok koestert jegens de president van een ander land – en ze maken het je heel makkelijk! – is het jouw leven waarin de gevolgen daarvan merkbaar zijn. De energie die je naar een ander menselijk Wezen stuurt, werkt als een magneet en brengt soortgelijke energie in jouw bestaan. Of ze nu terecht zijn of niet, je gedachten en emoties ten aanzien van een ander persoon werken scheppend in je eigen leven. Het is jouw leven dat erdoor wordt beïnvloed. Alle negativiteit die je op een ander richt, komt in veelvoud naar je terug, zoals ik eerder al had beschreven.

Overal in de westerse wereld neemt het aantal zelfmoorden snel toe. Stress en depressie zijn de voornaamste problemen geworden bij mensen, samen met alle kwalen en ziektes die hiermee gepaard gaan. We zijn een ras van zieke, gestreste, hoofdzakelijke ongelukkige mensen die vooral buiten onszelf kijken naar de oorzaken en anderen de schuld geven. We weten niet dat we onze eigen wanhoop creëren, onze eigen ziektes, onze eigen problemen, noch dat dit zo makkelijk weer ongedaan gemaakt kan worden. Dat weet ik, omdat ik ooit een gestreste zieke, ongelukkige man was die het systeem daarvan de schuld gaf. Om me te ontworstelen aan mijn ellende, moest ik accepteren dat ik die had gecreëerd, en dat ik alles daarom ook misschien, heel misschien weer helemaal ongedaan kon maken. Geloof me, ik weet hoe het is! Het is een vreemd gegeven dat het aantal zelfmoorden alleen in de westerse wereld toeneemt, terwijl de mensen daar het nog nooit zo goed hebben gehad. Of op zijn minst hebben ze nooit zoveel kans gehad op voorspoed. In de derde wereld, waar er dagelijks strijd gevoerd moet worden om te overleven, is er geen toename van het aantal zelfmoorden, terwijl de mensen daar het waarschijnlijk nog nooit zo slecht hebben gehad, zeker vergeleken met de welvaart en overdaad in het Westen.

Sta er eens bij stil dat je een Wezen van energie bent. Waar je je op richt, dat trek je aan. Accepteer dat niets zich buiten jouw energieveld bevindt, en dat het jouw focus is, jouw gedachten, jouw gevoelens die die energie vormen om dingen aan te trekken. Zonder open deuren te willen intrappen, je kunt je leven zo makkelijk veranderen door het onderwerp en zelfs de inhoud van je gedachten te kiezen. Kies ervoor je te richten op het goede in jezelf en in het leven. Stop ermee jezelf of het leven te bekritiseren. Met zelfkritiek trek je meer aan van wat je bekritiseert, simpelweg omdat daar je focus ligt. Zo trek je meer aan van wat je niet wilt. Kies ervoor je te richten op wat je bevalt aan jezelf, in plaats van wat je niet bevalt. Kies ervoor je te richten op alles wat mooi en positief is in je leven. Stop met kijken naar negatief ochtendnieuws op tv of met het lezen over menselijke ellende in het dagelijkse stressblad! Al die negativiteit komt je bestaan in. Het leven zit ook vol schoonheid en positiviteit… laat daar je aandacht naartoe gaan. Onthoud altijd: jij bent de schepper van je leven.  


24 Oktober 2015
Het leven begint wanneer…

Ik las net de volgende tekst: het leven begint wanneer je weet wat je wilt en bereid bent hard te werken om het te krijgen. Ik begrijp deze opvatting, maar ben het er volledig niet mee eens. Het draait allemaal om de illusie.

Het leven begint wanneer je "weet" dat je een prachtig, metafysisch, multidimensionaal, onsterfelijk wezen van Liefde/Licht bent.

Het leven begint wanneer je "weet" dat het leven geen begin of eind heeft. Het leven begint wanneer je je richt op Liefde in je dagelijkse bestaan.

Het leven begint wanneer je beseft dat al het geld en alle materiële zaken die je zo ijverig aan het verzamelen bent, achterblijven als je overgaat.

Het leven begint wanneer je je richt op het brengen van Liefde en Licht in je eigen leven en in dat van alle mensen met wie je het kunt delen.

Het leven begint wanneer je beseft dat je al je wijsheid, al je Liefde, al je bewuste intelligentie, al je vertrouwen, al je spirituele groei voor eeuwig behoudt.

Het leven begint wanneer je écht begint met het ten volle te leven.

En beste lezer, wat is jouw "Het leven begint wanneer…?"
Het leven begint wanneer je iedere dag constant en bewust… kiest voor Liefde!



5 Mei 2015
Het leven is grenzeloos

We beleven het maar een klein beetje. Als jouw leven beperkt blijft tot alleen een fysieke werkelijkheid, schat ik in dat je er maar een klein percentage van beleeft. Eerst en vooral zijn we metafysische Wezens. We zijn Wezens van energie. Je persoonlijke werkelijkheid als fysiek persoon is klein, maar je werkelijkheid als metafysisch Wezen is enorm.

Waarom zou je niet meer van die grotere werkelijkheid beleven, in plaats van alleen je eigen persoonlijke werkelijkheid? Het zal je verbazen te horen dat de vaste massa van de gehele mensheid ongeveer het formaat van een suikerklontje heeft… We zijn ruimte… we zijn energie. We zijn ruimte Wezens die spelen dat ze fysiek zijn. Komt dit je niet heel beperkend voor? En we nemen onze fysieke realiteit zo enorm serieus. Ik sprak hier gisterenavond over voor een groep van een paarhonderd mensen in een schouwburg in Genève. Ik probeerde ze te laten begrijpen dat als we ziek worden, het de ruimte/energie is die ziek wordt. En die ruimte/energie is bewustzijn. Hoe meer dat bewustzijn gevuld is met Liefde, hoe minder ziekte en lijden er is.

Zoals ik ook tegen hun zei, bij gezondheid en vitaliteit draait het allemaal om bewust… kiezen voor Liefde!



18 Maart 2015
Het leven is energie, geen menselijke logica

Ik had ooit een mok met deze tekst erop: Het leven is een mysterie dat je mag beleven, geen probleem dat opgelost moet worden. Het valt me op dat veel mensen hun hele leven tot een probleem maken, door zich met het probleem te identificeren. Ze stellen: "ik heb dit probleem." Zodra je zegt dat je het hebt, is het van jou. Zodra het van jou is, ga je je eraan hechten door er negatieve aandacht aan te geven. Het maakt niet uit dat je ervan af wil… je houdt het bij je door je negatieve focus.

Het leven is energie, geen menselijke logica. Als je ergens vanaf wilt – "je" ziekte – maak het dan niet van jou of ga er geen verbinding mee aan. Het is "de" ziekte, en of het een tijdelijke leraar of een potentiële moordenaar is, hangt helemaal af van de relatie die je hebt met jezelf. Mensen lezen dit, ze horen het, maar toch komt het niet voorbij het intellect… dat er niets mee kan. Hoe zit het? Op ieder moment van ons leven bepalen we de inhoud en richting van ieder moment van ons leven. Al je geklaag en gemopper zorgen voor een verstoring in je leven om over te klagen en te mopperen. Begrijp je het? Het leven doet het je niet aan, maar jijzelf. Let op je waar je je aandacht op richt.

Uiteraard brengt dit ons bij de wijsheid van bewust… kiezen voor Liefde!


4 Maart 2015
Alles is energie

Alles is energie… alles! En al die energie is Eén. Dit betekent dat jij en ik verbonden zijn. Het betekent dat er tussen jouw hart en het mijne geen afstand is, geen ruimte, noch is er ruimte tussen ons hart en dat van de miljarden schijnbaar afzonderlijke harten van de hele mensheid.

Als we echt van onszelf houden, dan houden we van alle mensen… allemaal, niet slechts van een geselecteerd gezelschap. Uiteraard heb ik het hier over onvoorwaardelijke Liefde, die nog steeds zeldzaam is. Slechts weinig mensen houden onvoorwaardelijk van zichzelf, maar gelukkig zijn velen dat aan het leren door te oefenen voor Liefde te kiezen in hun dagelijks leven. Er is maar één manier om voor Liefde te kiezen, namelijk bewust. Je kunt niet onbewust voor Liefde kiezen, het moet een bewuste actie zijn. Aangezien de meeste mensen onbewust leven is dat niet zo makkelijk, maar hoe langzaam ook, we komen er wel. Als ik het heb over constant en bewust kiezen voor Liefde, is "bewust" kiezen de sleutel. De sleutel tot al je vermogens en intelligentie, is "bewust" zijn.

Dus, oefen dagelijks in het constant en "bewust"… kiezen voor Liefde!


2 Maart 2015
Onzekerheid schept zijn eigen werkelijkheid

Onzekerheid schept zijn eigen werkelijkheid. Lees dit nog eens en denk erover na.

De werkelijkheid die wordt geschapen door onzekerheid, is uiteraard een "onzekere" werkelijkheid; het is armoedebewustzijn. Voor de meeste mensen is deze onzekere werkelijkheid wat zij het leven noemen. Onzekere mensen proberen meer geld te verdienen in een poging zich zekerder te voelen, maar dat lukt niet met geld. Er zijn heel veel mensen die erg rijk zijn, en nog steeds last hebben van de onzekerheid die armoedebewustzijn met zich meebrengt. Geld staat niet gelijk aan vrijheid. Voor veel rijke mensen staat geld vreemd genoeg niet eens gelijk aan financiële vrijheid.  

Hoe is dit mogelijk? Omdat het armoedebewustzijn de angst ondanks de rijkdom blijft voeden. O, zeker, sommige rijken geven veel geld uit, maar dat zijn degenen zonder armoedebewustzijn. Zij hebben andere uitdagingen te overwinnen. Laat zekerheid en onzekerheid los, het zijn simpelweg illusies. Het zijn twee richtingen van de slingerende beweging van de polariteitspendel. Als de pendel stilhangt, ben je innerlijk in balans. Dat is de plek waar overvloed is.

Creëer in de tussentijd innerlijke balans door… te kiezen voor Liefde!



1 Maart 2015
Als je je Zelf eert, eer je het Leven. Als je het Leven eert, zal het Leven jou eren.  

Jaren geleden werd één van mijn denkbeelden op T-shirts gedrukt. Waarschijnlijk zijn er nog steeds wel een paar van te koop in Japan.

Als je je Zelf eert, eer je het Leven. Als je het Leven eert, zal het Leven jou eren.  

Eenvoudig, doch diepzinnig. Jezelf eren, betekent jezelf respecteren. Jezelf respecteren, betekent jezelf waarderen. Jezelf waarderen betekent om jezelf geven. Om jezelf geven betekent je bekommeren om je welzijn. Je bekommeren om je welzijn betekent bewust eten en drinken. Je bewust zijn van jezelf betekent jezelf eren… en zo blijft de cyclus doorgaan.
Zelfkritiek en zelfveroordeling dragen op geen enkele wijze bij aan onze kracht of onze groei. Het verzwakt ons juist, iets wat we niet kunnen gebruiken, net zomin als we mensen in ons leven kunnen gebruiken wier opmerkingen en nonchalante commentaar ons verzwakken.

Laat in je keuze voor vrienden en in je vriendschap met je Zelf… Liefde bepalend zijn!



8 Januari 2015
De strijd met het dagelijks bestaan

Met een voortdurend gevoel van verbazing stel ik vast hoeveel mensen dapper worstelen met het dagelijkse bestaan. Ze hebben last van angsten, zorgen en paniek. Probeer nooit stil te staan bij hoe je je dagen volgende week of volgend jaar moet doorkomen. Als je vanuit een gevoel van angst nadenkt over de toekomst, projecteer je die angst op de toekomst en wordt die net zoals je verleden en het nu. Leef bij de dag. Focus je er iedere dag zoveel mogelijk op om van jezelf te houden en jezelf te respecteren en waarderen. Hoe gek het ook klinkt, jij bent de wereld. Als er iets misgaat, ga dan gewoon verder met je leven. Er gaan weleens dingen fout, maar dat betekent niet dat dat verkeerd/slecht is. Eigenlijk is het een goed idee woorden als goed en fout, juist en verkeerd overboord te gooien. Op die manier kun je het leven nemen zoals het komt. En dan deal je er simpelweg mee. Zodra je je oordelen over het leven loslaat, wordt het veel overzichtelijker en verbazingwekkend veel makkelijker.

En natuurlijk helpt het om constant en bewust… te kiezen voor Liefde!
Terug naar de inhoud